dimarts, 7 de maig del 2013

Crist & Anticrist


Les lleis de la percepció juguen, de vegades, males passades. Damunt la taula del menjador de ca els pares, veia la imatge d’un prospecte sense acabar de cromprendre-la des de la distància. En acostar-me vaig entendre que allò que provocava la meua perplexitat era simplement que l’estava mirant cap per avall. Curiosament, tanmateix, la meua percepció havia construït una imatge alternativa estranya, però versemblant.

Els psicòlegs de la percepció anomenen aquest fenòmen “anisomorfisme de l’espai perceptiu”. La nostra facultat visual ha estat modelada per l’evolució com a animals terrestres que analitzen el seu entorn generalment dempeus. No ens adonem igual de les coses fent el pi o, simplement, girant-les cap per avall.

Com a cas pràctic, presente, amb una petita manipulació per la meua part, la imatge que va provocar la meua curiositat. Es tracta de la portada del programa de mà de la Setmana Santa Setabense 2013, amb una fotografia de Josep Miquel Palop, que m’he pres la llibertat de maquillar amb photoshop per a exagerar l’efecte anisomòrfic que em va colpir. Si gireu la imatge 180º veureu l’Anticrist entre les ombres del rostre invertit de Jesús coronat d’espines. Adjunte un dibuix on l'efecte s'aprecia igualment.