dimecres, 12 d’agost del 2015

Pensar les Comarques Centrals des de Xàtiva
Com a mínim sorprenent el documental Illa de Xàtiva, una producció de Terradelfoc dirigida per Rafa Carril. Un guió intel·ligent, voluntat d'objectivitat i un desplegament de recursos més que acceptable, tot ben adobat per tal de sospesar la insuportable lleugeresa del futur incert d'una llengua i una cultura que al País Valencià camina cada vegada amb pas més decidit cap a l'extinció i l'oblit. Un recorregut envolvent per sis talaies des d'on observar amb prou distància la ciutat que un dia va somiar ser capital política dels valencians. Sis lúcides reflexions sobre el que va poder ser i no ha estat.

Pel que fa a la llengua i al valencianisme polític, Xàtiva és de fa ja temps una terra abrusida pel vent de ponent. Més que a una illa, la seua condició s'assembla perillosament a la de les barcaroles de la famosa estampa de Hokusai. Les esperances que no siga definitivament engolida per la mar són ben minses.

¿Podran unes inarticulades Comarques Centrals Valencianes preservar per molt temps aquella puresa ètnica sobre la qual es pretenia bastir una voluntat de redreçament cultural del nostre poble?

No et perdes aquest interessant documental!